Болниците дължат 378 милиона

Дълговете са натрупани заради лошо управление и лечение на хора без здравни осигуровки, каза министър Десислава Атанасова

6106 ~ 1 мин. четене

 

378 милиона лева са задълженията на болниците, натрупани през годините. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред БНТ. От тези борчове 70 милиона са просрочени.

"Дълговете са натрупани заради лош мениджмънт и големия брой на неосигурени лица, които получават медицинска помощ за сметка на лечебните заведения. Това са предимно университетските и областните болници. Трябва да намерим механизъм, по който не само да санкционираме неплатилите здравните си осигуровки, но и да поощрим съвестните. Не съм съгласна да плащам за лечението на някой, който не си внася осигуровките", поясни Атанасова.

Министерство на здравеопазването ще поиска от тях оздравителни планове и ако се наложи - смяна на ръководния състав. Здравният министър отново обяви, че мерките срещу неплащането на осигуровки  в момента са неефективни и трябва да се променят.


Според Атанасова причините за проблемите в сектора са комплексни. "Системата е много консервативна, не търпи резки промени и решенията трябва да се вземат с консенсус и диалог между различните организации. Именно затова аз провеждам такава политика. Имах среща и със съсловните организации, и с пациентските, както и с големите фирми от фармацевтичния бранш. Предстои ми и среща със синдикалните структури. Искам да чуя от колегите различни мнения, за да вземем най-добрите решения за реформата в сектора", добави Атанасова.
 

Подкрепи Economic.bg