Борбата на Лондонската борса се разгорещява

За първи път от 200 години насам тя има конкуренция в града

7036 ~ 1 мин. четене

Конкуренцията при първичните публични предлагания (IPO) в Лондон ще се разгорещи с първото листване на NYSE Euronext, която ще опита да разчупи монопола на Лондонската фондова борса (LSE) в града, съобщава CNBC. Първото първично публично предлагане на новата платформа на NYSE Euronext днес в Лондон беше на транспортната компания Eurotunnel.

Eurotunnel, която оперира тунела между Великобритания и континентална Европа, се отказа от листването си в британски лири на LSE (акциите на компанията на борсата в Париж се предлагат в евро), за да се прехвърли към новата платформа. Пазарната капитализация на Eurotunnel възлиза на 3,5 млрд. евро.

Според Жак Гудо, изпълнителен директор на Eurotunnel, решението опростява търговията. „Всички акции ще са в евро. Искаме да предоставим на инвестиционните фондове, базирани в Лондон, лесен достъп до нашите акции“.

„Вярваме, че с NYSE Euronext в бъдеще ще успеем да увеличим дивидентите за нашите акционери. Много се гордеем, че сме първи. Искаме да сме на върха на технологичната вълна“, допълва той.

Това е първата истинска конкуренция за LSE през последните две столетия. Разбира се, присъствието на Euronext е доста по-скромно в сравнение с LSE, на която са листнати близо 2600 компании, включително на Алтернативния инвестиционен пазар (AIM).

„Винаги сме приветствали конкуренцията. Именно това е, което прави Лондон толкова велик – разнообразието от алтернативи“, казва Хавиер Роле, изпълнителен директор на LSE.

Подкрепи Economic.bg