Борисов: Дано Путин не знае за иска на "Атомстройекспорт"

Бойко Борисов определи като вероломно искането на руската компания

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Искрено се надявам президентът Путин да не знае за действията на "Атомсройекспорт", ако е информиран се надявам на решение от негова страна. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод иска на руската компания за получаване на по-висока компенсация за отказа от строежа на АЕЦ "Белене".


Борисов заяви, че се надява руският президент да не знае за това действия на компанията. "В противен случай, срещата на 9 ноември, когато трябва да подпишем за "Южен поток", няма да му е много приятна", категоричен бе премиера, посочвайки, че ако Путин е запознат с иска на "Атомстройекспорт", той се надява на решение от негова страна.

В началото на коментара си министър-председателят обясни, че Русия и България са приятели от векове. "Това са християнски, православни народи. Историята ги е сближила", заяви той.

"Тук просто има една компания, която въпреки провежданите разговори, си е позволила без да ни информира да заведе иска за 1 млрд. евро", каза Борисов. Той определи иска на компанията като вероломен, като подчерта, че иползва "техен термин от времето на войните".

"Аз смятам, че сгрешиха, защото ние сега ще можем да обявим договора за нищожен", заяви още премиерът.

Той обяви, че подкрепя създаването на анкетната комисия в парламент, която да проведе разследване за всяка една от стъпките по АЕЦ "Белене". "Все пак,  те трябва да се произнесат след 3 години поне по рамката на това споразумение.Да кажат поне правилно ли е проведен конкурсът. И тук вече тази руска фирма, заедно с тогавашните управници трябва да ни отговори", заяви Бойко Борисов.


"Ние сме имали 80% изградена атомна централа. За нея се пуска търг, вследствие на което естествено идват само тези, които са изградили тези 80%. Прави се огромна далавера - да зачеркнат тези проценти и да кажат: "Ама ще правим нови реактори". Затова трябват конкурси. Това е енергийната независимост", отсече Борисов.

 

Подкрепи Economic.bg