Борисов: ГЕРБ донесе пари на България, БСП и ДПС - изнесоха

Бившият премиер задочно смъмри Симеон Дянков за политиката, която водеше финансистът

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Гарантираме, че 32 млрд. лв. ще влязат в българската икономика през следващите години, благодарение на гостите от първия ред (политици от Европейската народна партия - бел. ред.) и благодарение на факта, че бяхме дисциплинирани". Това каза в изказването си на Националната конференция на ГЕРБ Бойко Борисов - лидер на партията и премиер на страната до февруари 2013 г.

"Когато говорим за ГЕРБ трябва да е ясно, че това е партия донесла пари на България. Когато говорим за БСП и ДПС - това са партии, които изнесоха пари от България - 1.5 млрд. лв. за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Ето го дълга на Националната електрическа компания (НЕК)", категоричен е Бойко Борисов. "Те (Тройната коалиция - бел. ред.) казват, че са оставили 8 млрд. резерв. Да, но с последното решение на Министерски съвет (МС) ни завещаха по 1 млрд. лв. допълнително на година за увеличението на пенсиите. 4 години - 4 млрд. лв. Ние сега оставяме резерва на 5 млрд. лв. - към този момент", разясни Борисов.

Бившият премиер задочно смъмри Симеон Дянков за политиката, която водеше финансистът. Без да споменава името на финансовия си министър, Борисов каза, че е можело да се дадат повече пари за майките ("35 млн. лв. все щяхме да ги намерим", каза Борисов), можело е да се платят и земеделските субсидии, без той да се намесва. Именно Симеон Дянков упорстваше срещу увеличаване на майчинските и изплащането на субсидиите.

Подкрепи Economic.bg