Борисов: Подкрепяме референдума с какъвто текст дадат от БСП

Допитването ще се проведе в края на януари или февруари догодина

84 ~ 2 мин. четене

Формулираният от БСП въпрос за референдума за АЕЦ "Белене" е противоконституционен, но ГЕРБ ще го подкрепи. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента Росен Плевнелиев.

Ако не го подкрепим ще кажат, БСП ще кажат, че сме против демокрацията: те не искат да чуят хората. Ако го подкрепим, ще мине време и с техните слаби юристи Конституционният съд ще вземе решение и то може да е за отмяна на референдума, разясни премиерът.

Според Борисов текстът, зададен от БСП за допитването, е противоконституционен и манипулативен. Премиерът обясни, че е изправен пред избора между две злини - да каже на депутатите от ГЕРБ да гласуват за неправилно зададен въпрос или да чуе от БСП, че управляващите са против АЕЦ "Белене" и не искат да чуят гласа на народа. В случая неговото решение: "Депутатите от ГЕРБ да подкрепят референдума с какъвто текст дадат БСП, именно за да не им дадем възможност да изговорят куп лъжи отново".

"Съжалявам, че референдумът като събитие би могъл да бъде много главен инструмент да се чуват хората по такива важни за България - като дали да влезем в Еврозоната, в Шенген и т.н. Но в случая за първи път нещо толкова хубаво като референдума още със самото начало бива опорочено от поредната манипулативна тактика на социалистите", каза още Борисов.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова обяви, че допитването ще се проведе в края на януари или февруари догодина. А относно неговото финансиране, тя отново разясни предложението на съпартийците си: парите за референдума да бъдат осигурени от политическите партии. 

Депутатите от мнозинството обаче няма да подкрепят предложението на социалистите да падне избирателният праг за валидност на референдума. Процедурата вече е започнала и дори това да бъде прието, то няма да действа за бъдещия референдум за ядрената енергетика, уточни Искра Фидосова.

Президентът Росен Плевнелиев пък не спести критики към формулировката на въпроса. Според него въпросът трябва да бъде зададен така: "Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности?", а възможните отговори да бъдат „да” или „не”.

Въпросът на БСП е доста по-различен, дори след редакцията, която червените сами си направиха в началото на седмицата. Той гласи: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене” с държавно участие.

Подкрепи Economic.bg