Борисов допуска ревизия на Закона за горите(обновено)

Премиерът помоли протестиращите да не затварят "Орлов мост" и обясни, че проектите за ски-писти са за едва 100 км.

8608 ~ 2 мин. четене

От два дни, с огромно притеснение следим протестите срещу промените в Закона за горите. Тези млади хора могат да проведат протестен митинг, където пожелаят. На никой не е отказано да провежда митинг. Депутатите настояват да се срещнат с протестиращите и да им обяснят всички промени. Единствената ми молба е да не затварят "Орлов мост". Да отидат пред Парламента, пред Министерски съвет - където искат в София. Това каза в интервю за Нова телевизия Бойко Борисов, министър-председател на България. Той обаче за първи път призна, че може да има "ревизия" на промените в закона в посока исканията на екоорганизации, стига обаче те "да покажат и защитят аргументите си". Премиерът добави и, че полицията няма да проявява насилие спрямо демонстрантите. 

"Когато затворят "Орлов мост" полицията в длъжна да го отвори. И става схватка, която ме притеснява. По никакъв начин полицаите не трябва да пипат хората. Полицай, който прояви насилие ще бъде уволнен", категоричен е премиерът. Затова той още веднъж помоли хората да не протестират на "Орлов мост", да дойдат пред Парламента или МС".

Борисов припомни, че когато е станал кмет на София почти цялата столица е била разпродадена - Южен Парк, например. "Аз оставих много паркове незастроени. Спряхме и заменките и сега те имат едни бутикови паркове без да могат да строят", добави Борисов.

"В България през последните години горите са се увеличили с 10%. Само ние и още държава в Европейския съюз (ЕС) можем да се похвалим с това. Всички проекти за нови ски-писти са за едва 100 км. В Австрия има над 12 хил. км. писти. С еколозите работим заедно", коментира Бойко Борисов.

Той е на мнение, че в курорт като Банско, където работят хиляди хора, трябва да се направи един нов лифт. Освен това е добре стария лифт да се ремонтира. Според досегашния закон не можеше да се направи.

"Когато имаше проблем с АСТА, спряхме закона. Същото беше и с шистовия газ. Парадоксът сега е, че има протести, а ние искаме хората да практикуват нормално спорт в планината. Едва 0,05% от горите са ски-писти. 40% от територията на България е гори. Австрия има милиарди евро приходи само от зимен туризъм" защити тезите си премиерът.

Подкрепи Economic.bg