Борисов: Спираме „Белене“

Бойко Борисов

Снимка: Списание Икономика

6192 ~ 2 мин. четене

На днешното заседание на Министерски съвет взехме решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене”. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите от комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм. Построеният реактор, който ще е окончателно готов през октомври, ще бъде доплатен. За него трябва да се дадат още около 140 млн. евро.

„Даден е мандат на министър Добрев да започнe процедура за монтирането му като седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, защото при цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари. Няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, каза Борисов.

"Над 600 милиона лева са отишли за този абсолютно губещ проект. Той не намери европейски или големи стратегически инвеститори, защото е компрометиран още от самото си започване. В петък министър Делян Добрев ще разговаря със своите колеги в Москва, за да намерим дружески начин да излезем от проекта, да не се съдим. В момента имаме две дела и това са огромни разходи, които продължаваме да правим. Похарчени са към 1,4 милиарда и за наше най-голямо съжаление имаме да даваме още 500 милиона взет кредит към една френска банка. Лихвите по този кредит за 4 години наше управление са 102 милиона лева", каза още Борисов.

 

"Монтирането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” ще отнеме 6-7 години. Понеже от 33 години „Белене” не е построена, мисля, че 6-7 години не са фатални. Ние така или иначе сме платили този реактор. По-добре да го вземем и тогава специалистите да търсят варианти - ако има някой желаещ да го купи, може да му го продадем. Ако няма, така и така сме дали толкова пари, ще го монтираме. Имаме намерение да строим газова централа. Всичко това ще зависи от финансово-икономическата обстановка”, допълни премиерът.

Подкрепи Economic.bg