Борисов се похвали със спазени обещания в здравеопазването

Бившият премиер поздрави варненци с новата апаратура на болницата "Света Марина"

Снимка: БГНЕС

124 ~ 2 мин. четене

Експремиерът Бойко Борисов, вече в ролята си на партиен лидер, поздрави варненци с новия циклотронен център в болницата „Св. Марина”.

"Обещахме на Варна болницата с високотехнологична апаратура и днес обещанието ни е изпълнено – честитя на варненци първия в България циклотрон, който позволява раковите заболявания да бъдат откривани в най-ранен стадий", заяви той пред агенция Фокус.

Борисов констатира, че болницата във Варна е поредното доказателство, че ГЕРБ изпълнява приоритетите в здравеопазването, които е обявило.

Самият той не присъства на откриването на комплекса, благодарение на който ракови заболявания ще бъдат диагностицирани в най-ранен стадий.

На церемонията по прерязването на лентата беше бившият здравен министър Десислава Атанасова, която, по думите на Борисов, е осигурила 5-те млн. лв. за циклотрона.

„Тези изследвания, които вече ще се правят във Варненската болница, са изключително важни за диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. Досега те се внасяха всяка седмица със самолети от чужбина и струваха много повече пари на здравната ни система,” коментира Бойко Борисов.

Той подчерта и приноса на ГЕРБ за превръщането на варненската болница „Св. Марина“ в лидер в борбата с онкологичните заболявания в България. Бившият премиер отбеляза, че през 2012 г. кабинетът на ГЕРБ е направил инвестиция за 18 млн. лв. в изграждането на онкологичен център с два линейни ускорителя във Варна.

Бойко Борисов получил информация от Десислава Атанасова и за още едно обещание, което ще бъде изпълнено след края на управлението на правителството му – строежа на циклотрон и в София. „Неговото финансиране беше осигурено отново с помощта на правителството на ГЕРБ. С построяването му ГЕРБ ще изпълни още едно от обещанията си пред пациентите и повече хора ще могат да се изследват по-бързо,” заяви Бойко Борисов.

Преди официалното начало на предизборната кампания лидерът на ГЕРБ се похвали, че концепцията на партията за борба с онкологичните заболявания, благодарение на която са осигурени инвестиции в здравеопазването, е залегнала и в новата управленска програма на партията.

„Тази концепция я реализирахме в още 12 лечебни заведения в цялата страна. До края на месец юни всички тези болници ще имат нова високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания,” увери той.

Подкрепи Economic.bg