Борисов стана бизнесмен от село

Така той тества новата система по програма "Конкурентоспособност"

"Аз съм Иван Иванов от село и съм президент на фирма. Искам да кандидатствам за машинно обновление". Това обяви премиерът Бойко Борисов пред служителка в новата дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" на икономическото министерство.

Министър-председателят влезе в ролята на бизнесмен, за да провери лично как става кандидатстването по европейската оперативна програма "Конкурентоспособност". Експертът Велина Попова го упъти, че на сайта на Управляващия орган в интернет има рубрика "Отворени процедури".

"Искам да знам след три месеца, като дойда, какво ще проверявате или като ми се оплачат от вас да знам какво не сте свършили", каза премиерът. Заради внезапна засечка в компютърната система, той подметна: "Аз съм дошъл от село и вие ще ми кажете - елате утре, че интернетът не работи". "Не, няма да ви кажа така", не се предаде експертката и обясни по-подробно конкретните стъпки за кандидатстването.

Премиерът пристигна в централата на ОП "Конкурентоспособност" заедно с министъра на икономиката Делян Добрев и социалния му колега Тотю Младенов по повод сливането на междинното звено и Управляващия орган по ОП "Конкурентоспособност".

Борисов призова бизнеса да бъде активен с проектите, защото над 1 млрд. лв. чакат да бъдат усвоени по програмата.

"Още веднъж се обръщам към младите хора на възраст до 29 години, към фирми и към организации - всеки млад човек всеки месец може да получава между 400 и 1200 лв. плюс осигуровките, за да повишава своята квалификация. Това трябва да достигне до всички млади хора, които са без работа - за шест месеца квалификация, им се повишава с 50% шансът да започнат работа. Обръщам се към всички, които имат желание да прочетат в интернет на страницата на Министерството на икономиката как да кандидатстват по тези проекти", заяви премиерът.

Той допълни, че експертите ще приемат документи на бизнеса за кандидатстване по програмата всеки ден от 9 до 17.30 часа всеки ден без обедна почивка. След три месеца и половина той щял да дойде отново, за да види как работи дирекцията и изрази надежда скоро да има възможност за електронно подаване на документите.

В Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" Главната дирекция минава на подчинение на министъра на икономиката, а главният директор става ръководител на Управляващия орган, за да се постигне повече гъвкавост и оперативност при управление на програмата, обясни в презентацията си пред премиера и медиите министърът на икономиката Делян Добрев. Оптимизира се структурата на отделите. От 12 стават 6 в новата дирекция, което намалява бюрокрацията, каза той. Поставят се съкратени срокове за вземането на експертните решения, а подписите от 24-30 за одобряване на един отчет, стават 12, похвали се министърът.

Министърът посочи, че тези промени ще подобрят качеството на работа при запазване на експертния състав, ще има по-добро заплащане и по-висока мотивация на експертите, ще има по-прозрачни и ясни отношения с бенефициентите, ще се проявява повече взискателност за скорост и качество към преките ръководители и експертите. Размерът на договорените средства за 2012 г. по ОП "Конкурентоспособност" са 502 485 274 евро, а размерът на средствата за договаряне до 31.12. 2013 г. се оценяват на 659 730 288 евро.

Коментари: 0