Публично-частно партньорство във ВиК дружествата

Първият форум за инвестиции и иновационно развитие във водния сектор ще събере представители на две министерства, бизнеса, областната администрация и инвеститори на 15 май

Как чрез публично-частно партньорство може да се привличат инвестиции и да се постигне иновационно развитие на ВиК дружествата и целия воден сектор? Този въпрос ще бъде дискутиран от представители на бизнеса, инвеститори, областни управители, кметове, директори на ВиК дружества, представители на МРРБ и МОСВ, на форум за публично-частно партньорство във водния сектор на 15 май в София. Световната банка, Българската асоциация по водите (БАВ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са партньори на форума.  

Добромир Симидчиев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев ще говорят за състоянието на ВиК сектора в България и стратегията за бъдещото му развитие.

Модели за управление на водния сектор и възможностите за привличане на инвестиции ще бъдат дискутирани на базата на успешни примери от Австрия и Румъния. Ще бъдат обсъдени също източниците на финансиране и моделите за регулация на водния сектор. В дискусиите ще участват  Бруно Рош от Apa Nova Bucharest, Veolia Apa Romania, Адриан Кристеа, генерален мениджър в Общинската служба за регулации на публичните услуги на община Букурещ, Марк Мюлер от New Europe Aqualia и Герхард Райберздорфер, изпълнителен директор на Water Service Group, Залцбург, Орлин Диков от Световната банка, Илияна Цанова от ЕБВР, Харалд Шьолцел, експерт публично-частно партньорство във водния сектор в ЕИБ и Ивайло Колев, консултант в IFC.

Коментари: 0