Брадли Манинг бе осъден на 35 години затвор

Присъдата от 35 години е значително по-малка от исканото от прокурорите наказание от 60 години затвор

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Американският съд определи наказание от 35 години затвор за войникът, предал засекретени документи на интернет страницата WikiLeaks Брадли Манинг, предаде BBC. Присъдата бе обявена след като през миналия месец Mанинг бе намерен за виновен по 20 обвинения.

Присъдата от 35 години е значително по-малка от исканото от прокурорите наказание от 60 години затвор. С това те искаха Манинг да послужи за пример на това какво очаква всеки решил да разпространява строго секретна информация.

Манинг трябва да излежи една трета от продължителността на присъдата си преди да може да кандидатства за условно предсрочно освобождаване. Излежаното досега време в затвора ще бъде приспаднато от присъдата. Заради тежките условия, в  които е трябвало да изтърпи след задържането си, ще му бъдат приспаднати още 112 дни затвор от общата присъда. 

Манинг бе задържан през май 2010 година поради подозрения, че е предавал класифицирана информация на WikiLeaks, интернет страница посветена на публикуването на строго секретна информация. Той може да обжалва решението на съда. Междувременно Амнести Интернешънъл  и Мрежата за подкрепа на Брадли Манинг обявиха създаването на интернет петиция като се надяват, че президентът на САЩ Барак Обама ще помилва Манинг. 

Подкрепи Economic.bg