Бразилия стартира валутна интервенция за 60 млрд. долара

Целта е осигуряване на ликвидност и намаляване на променливостта на валутния пазар в страната

80 ~ 1 мин. четене

Централната банка на Бразилия обяви, че ще започне валутна интервенция на стойност от около 60 млрд. долара за осигуряване на ликвидност и намаляване на променливостта на валутния пазар в страната, съобщава Financial Times.

Програмата, която ще се проведе чрез валутен суап и репо сделки, идва след обезцеянването с повече от 15 на сто на реала спрямо долара тази година до най-слабите нива на валутата от повече от четири години.

Спадът на валутата заплашва да засили инфлацията, чието ниво остава близо до върховия таргет на централната банка, дори и след като институцията е повишила основната си лихва със 125 базисни пункта от април насам.

"Започвайки от днес, централната банка ще предлага всеки ден заеми за 1 млрд. долара, както и валутни суапове за 500 млн. долара на ден в дните от понеделник до четвъртък. Програмата ще продължи до 31 декември", обявяват от Централната банка.

Изявлението на кредитора идва след проведената на 21 август спешна среща за поевтиняващата валута между Русеф, президента на Централната банка на Бразилия Алешандре Томбини и финансовия министър Гуидо Мантега.

Подкрепи Economic.bg