Доларът продължи да поскъпна

Тласък на зелените пари дават по-високите възвръщаемости от облигациите и възможността ФЕД да намали стимулите

64 ~ 3 мин. четене

Доларът поскъпна за втора поредна сесия в четвъртък, следвайки печалбите на възвръщаемостите от американските ДЦК, след като протоколът от юлското заседание на ФЕД циментира пазарните очаквания, че централната банка ще намали обема на програмата си за изкупуване на облигации през септември.

Зелената валута обаче загуби част от печалбите, след като данни показаха, че първоначалните молби за помощи за безработица са нараснали миналата седмица, макар да остават близо до 6-годишното дъно. Докладът обаче не промени пазарните очаквания за постепенното намаляване на паричните стимули на ФЕД следващия месец.

Първоначалните молби за помощи за безработица са се увеличили с 13 000 до 336 000, което е малко над очакваното от икономистите ниво, показаха вчера данни от министерството на труда.

Въпреки увеличението, 4-седмичната пълзяща средна за нови молби, която дава по-добро четене на тенденциите на пазара на труда, защото изглажда волатилността, спадна до най-ниското си ниво от ноември 2007 г. насам.

По време на следобедните часове на нюйоркската сесия, доларът бе на печалба от 0.3% спрямо кошница от валути, на 81.449, след като проби през съпротивата на 200-дневната пълзяща средна на 81.604. Той достигна дневен връх на 81.719, постигайки едноседмичен връх.

10-годишните съкровищни облигации достигнаха нов 2-годишен връх в четвъртък на 2.936%. Подобен ръст на възвръщаемостите може да увеличи атрактивността на активите, деноминирани в долари.

Доларът достигна повече от 2-седмичен връх спрямо йената на 99.00, подминавайки върха от 15 август на 98.66 йени, който играеше ролята на съпротива. Последно зелената валута се търгуваше на печалба от 1% за 98.87 йени.

Еврото остана без особена промяна спрямо долара около нивото 1.3350. Според техническите анализатори подкрепата се намира на 1.3243 долара, връх, достигнат на 1 май. Еврото възстанови загубите спрямо долара и спечели спрямо останалите валути, след като данни за прогнозния индекс на бизнес активността показаха ръст над очакваното, с Германия начело.

Единната валута най-накрая спечели подкрепата на инвеститорите, след като бе отбягвана през по-голямата част от финансовата криза. Някои инвеститори са убедени, че еврозоната, водена от Германия, най-после е обърнала нова страница.

Данните за бизнес активността спечелиха 0.9% на еврото спрямо йената до 131.64 йени.Европейската валута спечели и 0.5% срещу паунда, разменяйки се за 85.68 пенса и достигна 3-годишен връх спрямо норвежката крона на 8.1649 крони.

Златото затвърди позициите си

Златото запази цената си в четвъртък, след като протоколът от юлското заседание на ФЕД на успя да облекчи страховете, че централната банка ще започне да намалява стимулите за икономиката от следващия месец.

Протоколът от срещата на ФЕД на 30-31 юли, публикуван в сряда, показа, че няколко служители са смятали през миналия месец, че скоро ще бъде време, да бъдат забавени "донякъде" темповете на изкупуване на облигации, но други за призовали за търпение.

Златото, често купувано като средство за хеджиране на инфлационния риск, първоначално спечели след публикуването на протокола, поради липсата на консенсус, но след това смени посоката, след като възвръщаемостите на правителствените облигации се повишиха.

Спот цените са на нива от 1376.48 долара за тройунция. Търговци споделиха виждането, че цените могат да отчетат низходящо движение, в случай, че пробият нивото от 1355 долара за тройунция, като подкрепата ще се намира около 1345 долара.

Възвръщаемостта на 10-годишните правителствени облигации се повиши до 2.93%, ниво, видяно последно през юли 2011 г., след като пазарите прецениха, че протоколът не изключва възможността намаленията в паричната политика да започнат още през следващия месец. Американският долар също поскъпна.

През юни, председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви, че банката смята да намали стимулите по- късно през годината и да ги прекрати напълно до средата на 2014 г. Инвеститорите масово смятат, че редуцирането ще започне през септември, поради подобрението на пазара на труда.

Всякакво намаляване в програмата за месечно изкупуване на облигации от страна на ФЕД би отслабило подкрепата на златото, което достигна рекорден връх през 2011 г. поради облекчената парична политика на централната банка.

Жълтият метал е на загуба от 20% за годината, но си възвърна около 15% след достигането на 3- годишно дъно на 1180.71 в края на юни. Анализатори прогнозират, че до края на годината цените на златото ще достигнат 1380 долара за тройунция поради силното търсене от страна на Китай и обръщането в посоката на изходящите потоци от публично търгуваните фондове, базирани на злато.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg