Путин заплаши Украйна с търговска война заради връзките с ЕС

Коментарите на руския президент идват в момент на нарастващо безпокойство, че Русия има за цел да накаже Киев икономически за търсенето на по-тесни връзки с Европейския съюз

Руският президент Владимир Путин предупреди Украйна, че страната ще срещне защитни мерки от Москва, ако продължи с по-тесните политически и търговски връзки с ЕС, пише Financial Times.

"Ако нашите украински съседи вървят към либерализиране на отношенията с ЕС, тогава страните от Митническия съюз ще трябва да обмислят защитни мерки. Съществува такава възможност", заяви Путин, цитиран от руските агенции.

Той поясни, че в случай на либерализиране на съществуващия митнически съюз между ЕС и Украйна, украинският пазар ще бъде залят от качествени и не много скъпи стоки, което ще има негативно влияние върху украинските производители, а в резултат на това и върху руските производители.

Коментарите на Путин идват в момент на нарастващо безпокойство, че Русия има за цел да накаже Украйна икономически за търсенето на по-тесни връзки с ЕС, вместо да се присъедини към Москва, Беларус и Казахстан в регионалния митнически съюз.

Украински компании миналата седмица обвиниха руските митнически служители, че парализират вноса с митнически проверки, които са заплаха за милиарди долари загуби. По-рано тази седмица ЕС официално предупреди, че всяка "икономическа заплаха от Русия, насочени срещу Украйна неприемлива".

Коментари: 0