Брентът с двугодишно дъно

Пазарите реагираха на най-слабия ръст в индустриалното производство в Китай

Брентът с двугодишно дъно
Автор: Стилиян Гребеничарски

Суровият петрол сорт Брент достигна най-ниското си ниво от над две години, след като пазарите реагираха негативно на данните за индустриалното производство в Китай, пише Bloomberg.

Местното статистическо бюро обяви в края на изминалата седмица, че ръстът му се е забавил до шестгодишно дъно. Растежът през август е бил 6,9%, при 9% през юли.

Фючърсите на сорт Брент поевтиняха с 0,9% в Лондон, а посоката последва и американският суров петрол. Брентът с  доставка през октомври отстъпи с 90 цента до 96,21 щатски долара за барел – най-ниската стойност от 2 юли 2012 г. По-късно суровината възстанови позиции до 96,8 долара. Договорите за ноември поевтиняха с 35 цента до 97,6 долара за барел.  

Принос за колебанията имаше и добивът на петрол в Либия, който доближи 870 хил. барела дневно. В допълнение идва и ангажиментът на САЩ, заедно със свои партньори, да се намеси по-активно в действията срещу Ислямска държава на територията на Ирак и Сирия. Конфликтът принуди някои петролни съоръжения в Южен Ирак да прекратят дейността си. На региона се дължи близо три четвърти от добива на втората по големина страна-членка на ОПЕК.

„В момента в цената на петрола не е отразен никакъв геополитически риск. Ситуацията в Либия се подобрява, производството расте, но това може да се промени коренно, ако се възобновят сраженията покрай кладенците и рафинериите. Това е много сериозен риск, както можем да съдим от последните две години. Очаквам корекция до 100 долара за барел, рано или късно”, коментира за агенцията анализаторът в Axpo Trading Анди Зомер.

Коментари: 0