"Бруталното" писмо на Дянков до Оли Рен

Финансовият министър в оставка не е искал да дава повече пари на МВФ, ако те не се разпределят между държави, които правят реформи

3590 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовият министър в оставка Симеон Дянков, който утре ще напусне окончателно поста си, е поискал гаранции от Международния валутен фонд (МВФ), че ако вноската на България се увеличи, парите ще се насочат в посока държави, които извършват реформи. На 18 февруари премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Финансист номер едно, с основния мотив, че не е успял да осигури растеж на икономиката и по-високи доходи за хората.

По време на пресконференция на 19 февруари Борисов спомена писмо, което Дянков е изпратил "преди десетина дни" до европейския комисар по икономически и парични въпроси Оли Рен Той го определи като "брутално" и е поискал от финансовото министерство да изпратят друго писмо, с което да се извинят. Първата кореспонденция, явно през главата на Борисов, заедно с нежеланието на Дянков да даде по-рано субсидиите за земеделските производители, се смятат за другите две причини, които доведоха до оставката.

Официална информация за писмата не беше дадена, но OffNews са получили първото писмо на министър Дянков от Министерството на финансите и го публикува в оригинал.


Уважаеми комисар Рен,

Бих искал да заявя, че България неотклонно е подкрепяла усилията за реформи на Международния валутен фонд (МВФ) пред последните години, водена от убеждението, че те са ключови за увеличаване на легитимността и ефективността на Фонда.

Ние завършихме съответните парламентарни процедури, които се изискваха за успешното осъществяване на реформата за управлението на Фонда. По-специално, на 25 юли 2012 г. Народното събрание гласува закон, ратифициращ предложените поправки в Клаузите на споразумението с Международния валутен фонд и Фондът бе известен за тяхното приемане на 21 август 2012 г.

С оглед на квотите като част от усилията за реформи на МВФ сме поканили управляващия директор на фонда на посещение в България, с надежда да обсъдим с нея и нейния екип предложението на Фонда за увеличение на квотата. По-конкретно, бихме искали да получим гаранции, че допълнителните финансови ресурси ще бъдат използвани в помощ на ориентирани към реформи правителства. По време на нашия мандат, предприехме няколко трудни реформи, за да възстановим фискалното здраве. Макар и непопулярни, тези реформи дадоха резултат и България завърши 2012 г. с финансов дефицит от само 0,45% от БВП - един от най-ниските в Европейския съюз. Ефективното плащане, което ще дължи България според предложеното увеличение на квотата, е за около половината номинална стойност на този дефицит, откъдето следва и желанието ни за по-пълно ангажиране с управлението на Фонда.

Вярваме, че тези дискусии могат да се състоят доста преди пролетната среща на Световната банка и Международния валутен фонд и ще ви информираме надлежно за резултата. (Моля да отбележите, че не са необходими други парламентарни процедури във връзка с квотата).

С уважение,
Симеон Дянков

Подкрепи Economic.bg