Брюксел може да излезе с допълнителен доклад за България

Причината е изборът на съдии в Конституционния съд

Европейската комисия предупреди, че може да има извънреден доклад за реформата в съдебната система в България заради избора на съдии в Конституционния съд, предаде БНТ.

След като Механизмът за сътрудничество и проверка остана в сила, беше ясно, че в България и Румъния продължава да има, в една или друга степен, проблеми в съдебната реформа и борбата с организираната престъпност и корупцията. Комисията остави в сила докладите за Румъния през половин година, а следващият за България трябва да бъде изготвен в края на 2013. Това, казват анализатори, показваше подобрение в областта.

"Много пъти Комисията призоваваше българския парламент да провери внимателно обвиненията в корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси. Днес тя отбелязва, че такива проверки не бяха направени, въпреки сигналите от Комисията през последните дни. Заради това Европейската комисия се опасява, че е заплашена репутацията на Конституционния съд и на други ключови български институции", заяви Оливие Баи, говорител на Европейската комисия.

Все още не е ясно дали със сигурност ще има извънреден доклад и кога ще бъде изготвен той. Намерението обаче беше категорично изразено.

"Комисията ще следи въпроса отблизо в контекста на наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка. Комисията редовно ще информира българските власти и същевременно ще докладва на Европейския съвет", заяви още Баи.

Коментари: 0