Брюксел не иска винетки

Европейската комисия смята, че таксите трябва да са за изминат път

Пътните такси в Европейския съюз трябва да са за изминат път, а не да са срочни. Това предложи днес Европейската комисия, която публикува насоки по тази тема, предаде пресслужбата на институцията.

Според евроекспертите схемите за пътните такси в общността не трябва да да водят до дискриминация срещу чуждестранните водачи и те не трябва да плащат повече, отколкото местните жители.

Директивата на ЕС за евровинетките определя прозрачен списък на таксите, които могат да се начисляват за тежкотоварни превозни средства. Такива правила обаче не съществуват за частните автомобили.

„Недискриминацията е основно право съгласно законодателството на ЕС. Французите или британците трябва да могат да пътуват през Словения или Белгия, както пътуват гражданите на тези страни. Пътните такси трябва да са прозрачни и справедливи за всички”, заяви еврокомисарят по транспорта Сийм Калас.

Затова и Брюксел предпочита да се прилага системата за събиране на такси въз основа на изминато разстояние. Според ЕК тя е по-справедлива и изпращаща по-ясни сигнали по отношение на цената, отколкото системата със срочни винетки.

Според евроекспертите, ако не са внимателно разработени, системите с винетки е по-вероятно да затруднят неоправдано чуждестранните водачи, които просто преминават през дадена страна.

Коментари: 0