Брюксел ще финансира малките летища

Целта е намаляване на самолетните цени и облекчаване на трафика

6878 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз може да финансира развитието на малките летища, за да намали претовареността на големите аерогари.

Политиката на ЕС в областта на авиацията трябва да обърне специално внимание на нуждите на регионалните летища, се казва в резолюция, приета от Европейския парламент.

Брюксел предлага малките аеропортове да бъдат включени в Трансевропейските мрежи/ TEN-T/, за да подпомогнат регионалния растеж, съобщиха от Европейския парламент. В резолюцията се подчертава тяхното значение за социално сближаване и социалното и икономическо развитие, особено в региони, където липсват други средства за транспорт. Те привличат нов бизнес и предлагат възможности за регионален туризъм, както и за специализиран транспорт на стоки.

Кризата е засегнала сериозно регионалните летища, съобщи докладчикът Филип Брадбоум (ЕКР, Обединено кралство). „Тяхната неконкурентоспособност в момента води до по‑голяма консолидация между основните летища и авиокомпании, като резултатът е по‑малък избор и по‑високи цени за клиентите“, добавил той по време на дебата.

Интегрирането на регионални летища в TEN-T ще създаде стимули за частно финансиране и ще насърчи държавите членки да инвестират в по‑добри наземни връзки, особено по отношение на високоскоростните влакове, според депутатите.

Резолюцията призовава нискобюджетните авиокомпании да прекратят  злоупотребите с резервационни такси и ограниченията за ръчен багаж.

 

Таня Киркова

Подкрепи Economic.bg