И българи наддават за Facebook

Записването за акции става до 16 май

И български инвеститори ще могат да наддават за акции от Фейсбук в така дълго чаканото първично публично предлагане на книжа от компанията, което започва на 18 май на борсата в Ню Йорк.

До 16 май се приемат заявки от потенциални клиенти, обявиха от "Елана Финансов холдинг".

Общият брой на предлаганите акции е 337.4 млн. акции, съществува опция и за продажба на допълнително количество от 50.6 млн. акции. Ценовият диапазон е 28.00 – 35.00 USD, а книжата ще се търгуват на NASDAQ.

"Елана" ще прима стандартни лимитирани поръчки, съдържащи количество и лимитирана цена, както и пазарни поръчки, съдържащи обща стойност на поръчката. Записване се осъществява единствено при внесена сума, отговаряща на стойността на поръчката, предупреждават от компанията.

На 7 май започна обиколката на Facebook сред потенциални инвеститори в САЩ, за да обяснява и популяризира предстоящото първично публично предлагане. Стотици инвеститори са присъствали на първата презентация в Ню Йорк. Вълнението е голямо, анализаторите са разделени в мненията си основно заради иновативния печеливш бизнес на компанията, който също е трудно предсказуем и изчислим.

"Интерес от страна на български инвеститори към IPO-то на Фейсбук има, тъй като това ще е едно от най-големите публични предлагания", каза Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП "Карол". "За съжаление нямам да вземем пряко участие, тъй като не сме клиенти на банка в САЩ", каза той, но увери, че клиентите им ще могат да купят акции от компанията на вторичния пазар.

Вероятно освен "Елана" и други български инвестиционни посредници ще предлагат възможността за покупка на акции от първичното предлагане на Фейсбук. Очаквайте допълнителна информация на сайта на "Икономика" www.economymagazine.bg

Коментари: 0