"Булгаргаз" спря газа на "Топлофикация Бургас"

Дружеството трябва да разплати 4,6 млн. лв. в рамките на един месец

"Топлофикация Бургас" преустанови работа от днес 5-ти юни, след като "Булгаргаз" спря доставките на синьо гориво за дружеството заради натрупани задължения, съобщиха от компанията.

Монополистът е поискал  в рамките на един месец да му бъдат преведени 4.6 млн. лв. по сметка. Това е невъзможно, защото дружеството трябва да покрива и текущите си задължения за газ, с които разликата между търсената сума и месечните приходи нараства над два пъти, съобщават от бургаската топлофикация. 

Това обрича над 100 000 граждани и гости на Бургас да останат без топла вода в разгара на летния сезон. Спира се топлата вода и за много административни сгради и институции в града. Със спирането на суровината, ТЕЦ "Бургас" няма да може да произвежда и електрическа енергия за националната електрическа система. Според ръководството на дружеството, подобно действие от страна на единствения държавен монополист представлява политически и икономически рекет с изключително тежки последици, както за икономиката, така и за качеството на живот в морския град. 

Компанията изпълнява сключеното през 2007 г. споразумение за разсрочено плащане на задълженията, което изтича през юли тази година. Според това споразумение всички приходи на "Топлофикация Бургас" от производството на електрическа енергия постъпват директно по сметките на "Булгаргаз". Междувременно ТЕЦ-ът е натрупал текущи задължения за 8 млн. лева към газонвия доставчик, които също трябва да бъдат погасявани.

Топлофикация Бургас има несъбрани вземания за 10 млн. лева, от които 8,5 млн. лева сна на абонатите, а останалите се дължат от Националната електрическа компания (НЕК), която не е платила 2 млн. лева за произведената от ТЕЦ-а електроенергия.

Вчера изпълнителният директор на топлофикационното дружество в Бургас Въльо Дучев е изпратил писмо до НЕК, "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и "Булгаргаз" с искане за изплащане на задълженията от тяхна страна, за да се разплатят за полученото гориво. Той настоява и за спешна среща с ръководствата на държавните компании.

В съобщението до медиите ръководството обвинява "Булгаргаз" в икономически рекет, като заплашва да отнесе случая до  парламента, правителството и другите отговорни ведомства. Като крайна мярка можже да бъде подаден сигнал и в Брюксел.

Междувременно bTV съобщи, че топлофикационните дружества в София и Враца също са заплашени от спиране на синьото гориво заради натрупани задължения. Вече са ограничени доставките за Топлофикация Враца.

Коментари: 0