България чака до 40% повече украински туристи

Страната ни ще рекламира туризма си в Украйна

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

През тази година в България се очаква да дойдат с 30-40% повече украински туристи, каза в Киев заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той припомни, че през миналата година страната ни е посетена от 253 500 украински граждани, които са дошли в България с цел туризъм. Увеличението спрямо 2011 г. е 44%, съобщиха от министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

"Пазарът в Украйна е сред приоритетните за българския туризъм заедно с Русия и Германия", добави Иво Маринов, който на 19-ото международно туристическо изложение UITT 2013 в украинската столица представи България като целогодишна туристическа дестинация.

През 2012 г. пребивавалите у нас украинци са били 326 хиляди, или с близо 30% повече. Много добре вървят и ранните записвания на украинци за ваканция у нас - в момента около 30% повече спрямо 2012 г., сочат още данните на Иво Маринов. Той е убеден, че интересът към България е висок.

Тази година след провеждане на обществена поръчка ще стартира едногодишна рекламна кампания за България в Украйна с акцент върху културно-познавателния, балнео-, СПА и уелнес туризма. Предвидени са и няколко тематични тура за украински туроператори и журналисти. Гостите от Украйна изразяват все повече предпочитания към висококатегорийната ни база, към зимните и балнеоложките програми, към различните форми на детски отдих, както и към разнообразни допълнителни услуги.   

В представянето на България участва и посланикът ни в Киев Красимир Минчев. В най-голямото туристическо изложение в Украйна тази година се включиха над 400 компании и медии от повече от 60 страни и региони.

Подкрепи Economic.bg