Кипърските политици намалиха заплатите си

Държавният глава и членовете на кабинета се отказват и от 13-та заплата, на която по закон имат право

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Кипърският президент Никос Анастасиадис намали заплатата си с 25%, докато членовете на правителството ще взимат с 20% по-малко, съобщи AFP. 

„Президентът Анастасиадис вече упълномощи главния счетоводител да намали заплатата му с 25%”, обяви заместник-секретарят на държавния глава Константинос Петридис. Държавният глава и членовете на кабинета се отказват и от 13-та заплата, на която по закон имат право. 

По-рано през деня, президентът благодари на сънародниците си за „голямото им чувство за отговорност” при повторното отваряне на банките след 12-дневно затваряне. „Бих искал да благодаря на кипърците за зрелостта и спокойствието, които проявиха в отношенията си с кипърските банки", съобщи президентът в социалната мрежа Twitter.

Кипърските банки, които бяха затворени на 16 март, днес отвориха врати с няколко опашки в момента на отварянето на обяд. Властите наложиха сериозни ограничения на движението на капитали и частните лица не могат да теглят повече от 300 евро дневно. 

„Поведението на клиентите на банките днес изпраща ясно послание за оптимизъм и сигурност за бъдещето и към хората, които следят събитията в международен план", се отбелязва в комюнике от президентството. „Отношението на хората доказва не само, че искаме, но и че можем да успеем да извадим страната от трудното положение, в което се намира. Банковата система на нашата страна ще оцелее и ще просперира”, коментира още в изявлението си главната държавна институция.

Подкрепи Economic.bg