България е 6-та по детско затлъстяване в Европа

Страната ни е и на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България се нарежда на 6-то място в Европа по детско затлъстяване и на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пред БНР доц. Светослав Ханджиев, който е водещ специалист в областта на диетичното хранене и метаболитните заболявания.

Той обясни, че причините за свръхтегло сред българските деца се крият в това, че те не спортуват достатъчно и предпочитат нездравословна храна. Според него сред децата освен затлъстяване, има и анорексия. Доцентът подчерта, че от 6 хил. изследвани деца, едва 1/3 консумират мляко и млечни продукти във физиологичните норми.

Светослав Хаджиев уточни, че истинското предпазване от болестно свръхтегло на детето започва в пренаталната възраст. По думите на специалиста в областта на диетичното хранене, ”ако една майка не желае нейното дете да бъде дебело, после да боледува от захарен диабет, от високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови заболявания, не бива теглото й, по време на бременността, да се увеличи повече от 15-16, максимум 20 килограма”.

Доц. Ханджиев заяви, че през май 2014 г. у нас ще се проведе световен конгрес по затлъстяване, а в курорта Албена – второ по рода си училище за здраве. 

Подкрепи Economic.bg