България е сред най-нещастните страни в света

Според доклада на ООН най-щастливата страна в света е Дания

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България е сред най-нещастните страни в света. Това сочи докладът на ООН World Happiness Report 2013, в който страната ни се нарежда след Афганистан и заема 144-то място от общо 156 държави. В съставянето на класацията са участвали специалисти в областта на икономиката, психологията, статистиката и други отрасли на научното знание. Основните критерии, по които са оценявани държавите от избирателите са реален брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота в добро здраве, възможност да разчиташ на някого от близкото си обкръжение, субективна степен на свобода при вземане на решения, защитеност от корупция и щедрост.

Според класацията на ООН страната с най-високо ниво на щастие е Дания. На второ място се нарежда  Норвегия, следвана от Швейцария, Холандия и Швеция. В топ 10 на най-щастливите страни в света се класират и Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия. Израел заема 11-то място в списъка.

Интересен факт е, че САЩ е класирана на 17-то място, а Русия на 68-мо място. Най-нещастната страна в света е Того. Пред нея се нареждат други африкански държави като Гвинея, Танзания, Руанда, Бурунди, Цар и Бенин.

Първият Световен доклад на щастието на ООН е издаден през 2012 г., когато привлича вниманието на международната общност и оттогава се приема като ориентир на състоянието на глобалното щастие. Докладът от 2013 г. разкрива колко щастливи страни има в действителност.

Подкрепи Economic.bg