България е втора по най-голям спад на заетостта

Румъния отчита най-голям ръст, който продължава вече шест тримесечия

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заетостта в България е намаляла с 4.9% през четвъртото тримесечие на 2012 г. Това показват предварителните данни, с които разполага европейската статистическа служба Евростат. според статистиката единствено в Гърция има по-голямо понижение - 6.5% спрямо същия период на 2011 г.

Намаляването на заетите в икономиката е средно 0.4% за Европейския съюз (ЕС) и 0.8% за Еврозоната. Най-тежко продължава да е положението в най-засегнатите от европейската дългова криза държави, към които България се причислява, ако съдим по спадът на заетостта у нас.

В Кипър заетостта намалява с 4.8% през четвъртото тримесечие. В Испания с 4.5%, Португалия - 4.3%. През последните три тримесечия при тези държави се наблюдава спад от средно над 4%, колкото е и в България.

Статистиката на Евростат показва, че в целия ЕС има само осем държави, където заетостта расте. Най-много в Румъния - 3.5%. През последните шест тримесечия северната ни съседка непрестанно отчита възстановяване на пазара на труда. В латвия има увеличение от 2.8%, в Естония - 1.2%, а в Германия и Чехия - по 0.8%.

Подкрепи Economic.bg