България каза „да“ на АЕЦ „Белене“ (обновена)

Над 60% от гласувалите на референдума искат изграждането на нова ядрена централа

Снимка: БГНЕС

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Макар и при ниска избирателна активност, България каза "да" на строителството на АЕЦ "Белене". Това сочат данните на социолозите при 100% обработени данни от изследването exit poll, което те правят в деня на гласуването.

Според ранни данни на "Галъп интернешънъл", от тези, които са упражнили своето право на глас, с "да" са отговорили 60.4%, а останалите 39.6% - с "не". Въпросът на референдума беше "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".
Малко по-късно "Алфа рисърч" опресни тези данни. Проучването на агенцията показа, че избирателната активност на проведения днес референдум в България е 21.8%. В народното допитване са участвали 1.5 милиона гласоподаватели, като с "да" са отговорили 61%, с "не" - 39%.

Резултатите от народното допитване нямат задължителен характер. Освен това, за да е валиден референдумът трябваше 60.2% от имащите право на глас българи да пуснат своята бюлетина в урните. Толкова гласуваха на последните избори у нас. Прескачането на бариерата от 20% обаче означава, че въпросът дали да се построи АЕЦ "Белене" ще се решава от Народното събрание.

В последвалите политически коментари всички защитаваха своята теза и твърдяха, че резултатите са в тяхна полза. Премиерът Бойко Борисов и лидер на управляващата партия ГЕРБ каза, че резултатът от референдума окончателно зачеркна "Белене". Той "благодари" на Сергей Станишев, че не е подписал изграждането на централата, когато беше на власт. Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите в кабинета "Борисов" пък поиска оставката на лидерът на БСП заради изхарчените милиони от бюджета на "безсмислен референдум".

Лидерът на социалистите отговори на нападките с думите "на призивите на Бойко Борисов да се гласува с "не, не и не" на референдума, народът каза едно голямо "да". Той категорично заяви, че резултатът от народното допитване е лична загуба за премиера Бойко Борисов. Депутатът от БСП Румен Петков добави, че ГЕРБ са катастрофирали на референдума.

"Хората на практика отхвърлиха "Белене" със своето нежелание да участват в референдума. 80% от гражднаните не гласуваха и това е форма на отхвърляне на "Белене", каза депутатът от СДС Мартин Димитров.

Подкрепи Economic.bg