Решението за АЕЦ „Белене“ се връща в Парламента

Над 60% от гласувалите казаха „да“ на изграждането на нова ядрена централа

Снимка: БГНЕС

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Дали да се построи втората ядрена електроцентрала в България - АЕЦ "Белене" ще се решава от Народното събрание. Преразглеждането на замразения от кабинета "Борисов" проект ще бъде върнат за ново обсъждане в българския парламент, тъй като избирателната активност на днешния референдум прескочи 20%.

На първото в демократичната ни история след 1989 г. народно допитване, над 60% от гласувалите български граждани отговориха с "да" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?".

Избирателната активност по предварителни данни на социологическите агенции сочи, че избирателната активност е малко над 20%. Данните все още не са потвърдени.

Резултатите от народното допитване нямат задължителен характер. Избирателната активност към 18 ч. беше изключително ниска - около 19.5%. За да е валиден референдумът трябваше 60.2% от имащите право на глас българи да пуснат своята бюлетина в урните. Толкова гласуваха на последните избори у нас.

При избирателна активност от над 20% обаче въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде внесен в Народното събрание за ново обсъждане.

Подкрепи Economic.bg