България каза "не" на Македония за ЕС

На този етап няма как да дадем евросертификат на Скопие, категоричен бе Росен Плевнелиев при срещата си еврокомисаря по разширяване на ЕС

България е против приемането на Македония на този етап. Това чу еврокомисарят по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле при днешните си срещи с българския президент, премиер и в парламента.

Първите съмнения за готовността на Македония за членство в ЕС бяха изказани на "Дондуков" 2. Президентът Росен Плевнелиев заяви пред Щефан Фюле, че страната ни не може да даде "евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България".

"За съжаление, в Република Македония се наблюдава тенденция на националистическа реторика, дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес", каза Плевнелиев. "Европейската интеграция е гарант за сигурността, стабилността и просперитета на региона и тя няма друга алтернатива. Тази подкрепа обаче не е безусловна, тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, а един от най-важните от тях е добри добросъседски отношения", каза Плевнелиев.

Той посочи, че България не е напълно съгласна с представения от ЕК пакет по разширяването, съдържащ стратегически напредък и доклад за напредъка на Република Македония. "Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония", каза още президентът.

Плевнелиев обясни, че България не отрича европейската перспектива на Македония, "помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови", категоричен бе президентът.

Тезата на Плевнелиев бе защитена и от народните представители от две комисии, с които се срещна еврокомисарят - по външна политика и по европейските въпроси.

"Притеснява ни това, което се случва в Македония, което не е здравословно от гледна точка на добросъседските отношения", коментира председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова от ГЕРБ.  "Готови сме за отборен диалог, нещата да бъдат преодолявани”, добави тя.

"Не може една страна силно да желае да стане член на ЕС и НАТО, но и в двете посоки да има пречки. Едната е, че не води добросъседски отношения с България, от друга страна с Гърция. Управляващите в Македония трябва да водят политика, с която да не насаждат антибългарски чувства у децата, за да имат те негативно отношение към България”, заяви Юнал Лютви от ДПС.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че "страната ни подкрепя членството на Македония в Европейския съюз при стриктно спазване на всички европейски критерии". А външният министър Николай Младенов посочи, че до края на тази година ще имаме разработен и съгласуван план, по който да покажем пред българската, македонската и европейската общественост, че България и Македония са способни ръка за ръка да продължат да работят заедно, да си помагат по пътя на Македония към ЕС по същия начин.

„Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС", заяви на свой ред Щефан Фюле. „Много сериозна е дискусията, свързана с добросъседските отношения. Ние имаме някои резултати. Променяме тенденцията, насоката – погледнете взаимоотношенията с Гърция, която предложи меморандум за разбирателство. Онова, което се желае, е позитивната визия на Скопие. Искам България да бъде част от този процес”, посочи еврокомисарят. „Заинтересован съм ЕК да подпомогне както София, така и Скопие, да изработят някои много конкретни проекти. Инфраструктурата трябва да бъде приоритет. Трябва да се излезе от този порочен кръг на това затруднено съседство", заяви още той.

Коментари: 0