България на 78-о място по свобода на медиите

Това сочи доклад "Свободата на печата-2014" на американската "Фрийдъм хаус"

България се нареди на 78-о място по свобода на медиите в света, според новия доклад "Свободата на печата-2014" , изготвен от американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус", представен днес във Вашингтон, съобщава БГНЕС.

Свободата на медиите са е влошила през изминалата година по целия свят, включително в Съединените щати. Единственото изключение са африканските страни на юг от Сахара. В световен мащаб тези показатели сега са най-ниските за повече от десетилетие, е основният извод в доклада.

Oт 197 страни и територии, 63 са оценени като "свободни" , 68 - като "частично свободни" , 66 - "не свободни". България попада във втората категория. Тя споделя 78-ото място заедно с Черна гора, Индия и Салвадор.
През 2013 г. страната ни беше на 77-о място в класацията на "Фрийдъм хаус".

На първо място тази година са Швеция, Норвегия и Холандия. Последна е Северна Корея, като преди нея са Узбекистан и Туркменистан. САЩ са на 30-а позиция, заедно с Микронезия и Австрия, а Русия е176-а, заедно с Етиопия и Судан. Украйна е поставена в класацията на 139-о място.

При представянето на доклада пред чуждестранни журналисти, ръководителят на проекта на "Фрийдъм хаус" Карин Карлекър подчерта, че в Съединените щати миналата година е отбелязано "най-сериозното влошаване на ситуацията" със свободата на ведиите "през последните десет години". Според нея, това се дължи "главно на опитите на правителството да контролира разпространението на информация по въпроси, свързани с националната сигурност". 

Коментари: 0