България наказана от инвеститорите заради Русия

Страните от Централна и Източна Европа първи усетиха отражението на санкциите, алармира Bloomberg

Ефектът на бумеранга

България наказана от инвеститорите заради Русия
140 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Инвеститорите наказаха редица републики от бившия социалистически блок заради техните връзки с Русия, информира американската агенция Bloomberg. Пояснява се, че "наказанието" действа, въпреки че тези държави, които понастоящем са страни-членки на ЕС, са подкрепили санкциите срещу Кремъл.

Борсовите индекси на България, Чехия и Унгария, заедно с този на Русия, се наредиха сред 10-те, които отбелязаха най-големи спадове в света за този месец. "България бе единствен бивш съветски сателит, който си глътна езика, когато Русия нахлу в Крим през февруари", пише Bloomberg oтносно неясната позиция на София за тези събития.

Припомня се, че страната ни, наред със Словакия, зависи почти на 100% от доставките на руския природен газ. „Аз няма да се учудя, ако Русия отвърне на санкциите”, коментира анализаторът на базираната във Вашингтон InternationalMarketAnalysisLtd. Ариел Коен.

България се споменава от украинската агенция УНН, която цитира изкаването на премиера в оставка Пламен Орешарски: "Към настоящия момент България подкрепя санкциите на Европейския съюз срещу Русия".

В съседната Сърбия обаче се опасяват, че подобно на Черна гора в името на интеграцията към ЕС и НАТО може да се наложи да се направи геополитически избор. "Решението на САЩ и ЕС да въведат допълнителни санкции срещу Русия, заради намесата й в конфликта в Украйна, допълнително усложни международната позиция на Сърбия", пише днес сръбският вестник Danas.

Според анализатори политиката на балансиране между Брюксел и Москва в скоро време "ще стане неудържима". Според германския анализатор Бодо Вебер с изявлението си посланикът на САЩ в Белград Майкъл Кирби показва, че "се увеличава натискът върху Сърбия относно външната й политика". По думите му засега Западът "ще проявява разбиране за политиката на Сърбия, но ако се стигне до увеличаване на конфликта, Белград ще бъде поставена в ситуация да избира между ЕС и Русия".

Днес ЕС най-накрая официално ще даде старт на икономическите санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. Ще бъдат обявени повече подробности около мерките, които ще ограничат финансирането на руските държавни банки от европейски инвеститори. Компаниите от ЕС ще получат забрана да доставят оборудване за руските петролни компании. Ще бъде наложено и ембарго върху нови договори с Руската федерация за внос и износ на оръжия.

Освен новите имена в списъка със санкции срещу Русия, ЕС въведе допълнителни мерки и срещу Крим. Основната част от новите търговски ограничения срещу анексираните територии ще влязат в сила днес. В новите мерки влиза и забрана за повече от 250 категории стоки от Крим.

Подкрепи Economic.bg