България получава най-малко европари

По думите на премиера намаляват шансовете на страната ни за усвояването на евросредствата

Автор: Божидара Иванова

България получава най-малко евросредства на глава от населението в целия Европейски съюз (ЕС). Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на днешния парламентарен контрол, съобщиха от правителствената пресслужба. По думите на премиера намаляват  шансовете на страната ни за усвояването на евросредствата , заради съкратения срок от 3 на 2 години за изпълнение на проектите.

Орешарски предупреди, че страната ни няма да получи допълнителни пари за развитие на селските райони през следващия програмен период. По думите му предишното правителство не е успяло да защити необходимостта от получаване на допълнителни средства за най-бедните райони, въпреки че 5 от 6-те района са на последно място в ЕС.

Премиерът даде пример с останалите европейски страни, които са успели да договорят допълнителни средства. Сред тях са Гърция (1.3 млрд. евро), Португалия (1 млрд. евро), Ирландия (100 млн. евро), Испания (1.8 млрд. евро), Италия (1.5 млрд. евро), Франция (200 млн. евро), Германия (710 млн. евро), Унгария (1.5 млрд. евро) и Словения (75 млн. евро).

Орешарски отбеляза, че срокът за усвояване на евросредствата  за Румъния и Словакия е удължен, а за България това не е договорено.

"От прегледаните документи не останах с впечатление допълнителните ресурси за бедните райони да са поставяни като въпрос, както и удължаването на срока с една година. Това можеше да намали риска да загубим сериозни суми по европейските програми", посочи премиерът. Премиерът добави, че това е с известна условност, защото е възможно въпросът да е поставян в неформални разговори, които в крайна сметка не са довели до никакъв резултат.

Орешарски отбеляза още, че България ще получи 260 млн. евро за финансиране на изваждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ Козлодуй, което е половината от исканата сума и по- малко от една трета от предвидените разходи. Той изтъкна, че първоначалното предложение на ЕК е било за 185 млн. евро. Премиерът каза още, че България не е заявила готовност за проекти по първата фаза на инструмента за свързване в Европа, което намалява възможността за получаване на допълнителни, извън рамката средства за инфраструктура, които се разпределят на европейско равнище.

Коментари: 0