България спечелила 3.4 млрд. евро от ЕС

Под 20% са отишли за асфалт, показват сметките на Томислав Дончев

3590 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ползата за България от членството на страната ни в Европейския съюз (ЕС) е 3.4 млрд. евро. Тези пари са положителната разлика между получените средства по оперативни и други програми от 2007 г. насам и платеното от страната ни за бюджета на ЕС. Това каза в интервю пред bTV Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз. Той поясни, че последната 2012 г. е рекордна по усвоени пари от Брюксел.

"От началото на членството на страната в общността до края на 2011 г. ЕС ни е платил 2.9 млрд. евро, а само за 2012 г. сме получили и усвоили 2.4 или 2.5 милиарда - точната сметка ще стане ясна следващата седмица. Под 20% са отишли за асфалт. Голяма част се инвестират в железници, в рехабилитация на публични сгради, в малки и средни предприятия, в социалната сфера. Но нямаме право от европарите да даваме за заплати, помощи или пенсии", обясни министърът.

По думите му от 2009 г. по отношение на евросредствата и оперативните програми България е била в "клинична смърт" - не е имала право да възстановява обратно пари от ЕК, търпяла е критики за реализирането на процедурите, както и за конфликти на интереси. "Сега ситуацията е различна. Всичките 7 оперативни програми, плюс селската и рибарската, работят, инвестират пари и това до голяма степен е ресурсът, с който страната разполага", категоричен е Томислав Дончев.

В края на миналата година Брюксел обяви, че спира 51 млн. евро по Програма за развитие на селските райони. По този повод Томислав Дончев поясни, че не става въпрос за "орязване" - просто страната не е успяла да ги усвои навреме и затова губи възможността да ги ползва. Но дори и този факт бил добра новина, тъй като сумата можело да бъде доста по-висока - от порядъка на 200-250 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg