България трета по най-нисък дефицит в ЕС

Това дава възможност да се увеличат доходите през тази година

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Отчетеният от България дефицит за 2012 г. ще е в топ три по най-малък размер сред страните в Европа. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. Окончателните разчети сочат, че дефицитът на България е 370 млн. лв., което ни нарежа на 3-то място сред страните в Европейския съюз. Така по икономически показатели България се изравнява с Германия, твърди финансист №1.

"По този показател ще сме или втори, или трети в Европа с най-малък дефицит. Швеция е преди нас и с Германия изглежда се съревноваваме за второ-трето място. Първо фактът, че завършваме 2012 доста добре ни дава по-голяма свобода в тази 2013 година, да гледаме и в някои други сектори за допълнително увеличаване на доходите. Вместо да изхарчим над 1.1 млрд. лв. през 2012 г. дефицит, го свихме до 370 млн. лв. Така че тези над 780 млн. лв. стават преходи за 2013 г.", каза Симеон Дянков.

От думите му става ясно, че вместо очаквания дефицит от 1.3% от БВП страната ни е успяла да го свие под 0.5%. Именно този буфер дава възможност да се мисли за ръст на доходите през тази година.

На фона на спокойната за сега европейска икономика очакванията на Симеон Дянков за тази година са за по-благоприятни условия за малкия и средния бизнес и намаляване на безработицата. В тази насока е бил и последният му разговор сутрин с премиера Бойко Борисов. "Мислим за допълнителни програми, финансирани от правителството за намаляване на безработицата. Примерно младежката безработица - там да се фокусираме и с допълнителни средства от държавата да инвестираме в намаляването на тази безработица", допълни Симеон Дянков.

Подкрепи Economic.bg