Камерън заплаши да блокира укрепването на еврото

Британският премиер настоява да се изпълнят исканията на Лондон

68 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заплаши европейските си партньори, че страната му може да блокира поправки в европейското законодателство, които имат за цел да заздравят позициите на еврото. Това може да се случи ако Европейският съюз (ЕС) не се съгласи с исканите от Лондон отстъпки, които да доведат до по-свободи отношенията между общността и Обединеното кралство. Заплахите си Камерън отправи от ефира на BBC.

Европейските ни партньори "променят същността на организацията, към която ние принадлежим. И поради това сме в пълното си право и възможност да искаме изменения, които са нужни на нас. Все пак сегашните промени са им нужни на тях", пояснява Камерън, чиято страна не е член на Еврозоната. Британското правителство иска преди всичко да не попада под законите на ЕС, разработени за осигуряването на социално равенство, като нормите за броя на работните часове, отбелязва BBC.

Дейвид Камерън признава, че принципно е съгласен с нуждата от мерки за укрепване на еврото, включително централизирания контрол над банките и бюджетите на страните-членки, но въпреки това е готов да се възползва от правото си на вето.

Подкрепи Economic.bg