България търси класни стаи за обучението на сирийски деца

Сред бежанците от Сирия, ще се изберат и учители

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

"Разпоредила съм на дирекцията по образование в министерството да провери точния брой на децата на бежанците от Сирия и в какви възрастови групи са, за да можем да окажем съдействие за тяхното образование". Това каза във Варна министърът на образованието Анелия Клисарова, съобщи Kmeta.bg.

В регионите, където са бежанците, е разпоредено на кметовете и регионалните инспекторати по образование да се извършат проверки. Те трябва да установят в кои училища може да се освободят класни стаи, където да протича учебен процес за сирийските деца. Освен това се проучва дали има сирийски учители сред бежанците, които да могат да поемат обучението им. Според Клисарова "изключително важно е обучението на родния майчин език".

Просветният министър коментира и началото на новата учебна година. По думите й всички са готови, но в 62 училища ремонтите няма да са приключили до 16 септември. Клисарова бе категорична, че това няма да попречи на нормалния учебен процес. Посочи още, че всички безплатни учебници до 7 клас са раздадени по училищата още на 23 август.

Не е ясен точният брой на първокласниците, защото все още има такива, които се записват, обясни тя и допълни, че 95% от децата ще бъдат обхванати. Амбицията при предучилищната възраст е да се обхванат 100% от децата. "Но това е трудно постижим процент", каза министърът.

Преди новата учебна година са закрити 15 училища, а 17 са били слети. Образователният министър увери, че ще иска увеличаване на бюджета за образование през следващата година. В момента той е около 3.5% от Брутният вътрешен продукт (БВП). "Би трябвало бюджетът да е 5%, но при сегашната ситуация 4 е добър процент", каза в заключение тя.

Подкрепи Economic.bg