Български скандал разклати стола на зам.-финансовия министър в Холандия

В края на април стана ясно, че полицията в страната разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания от холандската социална система

100 ~ 2 мин. четене

По време на дебат в парламента във вторник, заместник-министърът на финансите, Франс Веекерс, от управляващата дясноцентристка партия се бори упорито за политическия си живот след скандалните разкрития, които показаха как български имигранти източват социални помощи, пише Financial Times.

"Когато нашите данъци са вдигнати, ние очакваме те да покрият разходите от безработицата или да вдигнат нивото на образованието, а не да бъдат източени под формата на измама", каза Пийтер Омтицигт от християндемократите. Той отбелязва, че докладите с измами със субсидиите не са само за българи, но и за граждани на Полша и Мароко.

„Нашият ресорен заместник министър е в трудна ситуация в момента. Парламентът иска да знае как е възможно това да се е случвало безнаказано толкова дълго време. Медиите в кралството продължават да развиват историята чрез пратениците си в България”, коментира журналистът Йост ван Егмонд.

Експерти смятат, че скандалът ще промени начина, по който в Холандия се дават социални помощи. Големият отзвук вероятно ще затвърди и негативното обществено мнение срещу правото на българите и румънците да работят свободно в Холандия след края на тази година.

В края на април стана ясно, че полицията в Холандия разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания от холандската социална система.

В схемата български граждани се изпращат в Ротердам, които се регистрират в кметството с фалшиви договори за наем. По сметките на чужденците властите в западноевропейската държава превеждат социални помощи. Парите обаче не са получавани от титулярите, а от престъпни групировки. Социалните помощи в Холандия могат да достигнат до 8000 евро на човек.

В един случай един български заподозрян е планирал да наеме автобуси, за да изпраща колкото се може хора в Холандия да се регистрират за социални помощи.

Измамниците се регистрират пред общинските власти в Ротердам с документа си за самоличност и фалшив договор за наем. Те получават официален номер, който дават на бандата и се прибират в България.

Подкрепи Economic.bg