Bundesbank понижи прогнозата си за икономиката на Германия

В своя месечен доклад за юни банката прогнозира, че германският БВП ще се разшири едва с 0.3% през 2013 година и с 1.5% през 2014 година

180 ~ 1 мин. четене

Германската централна банка Bundesbank съкрати прогнозите си за икономическия ръст на Германия за текущата и следващата година, но настоя, че най-голямата икономика на Европа ще се отърси от слабостта си, съобщава Bloomberg. 

В своя месечен доклад за юни банката прогнозира, че германският БВП ще се разшири с 0.3% през 2013 година и с 1.5% през 2014 година. В своите предходни прогнози от декември централната банка предвиждаше ръст от респективно 0.4% и 1.9%.

"Всичко зависи много от това дали стопанската ситуация в държавите в криза в еврозоната ще се стабилизира и дали експанзионистичните сили постепенно ще вземат надмощие“, каза в официалното си изявление Йенс Вайдман, президент на централната немска банка. По думите му продължителният подем на световната икономика е също толкова важен фактор като предпоставка за прогнозираните стойности на растеж.

От Bundesbank заявиха също, че не очакват "значими стимули" за германската икономика под формата на ръст в търсенето в еврозоната най-рано до 2014 г.

"Икономиката на еврозоната изглежда, че се отлепя от дъното. Централната банка все пак вижда продължаващите структурни проблеми, като търси решение за бързото им подобрение", отбеляза още Вайдман.

Изказването му идва, след като преди два дни европейската статистическа служба Евростат потвърди предварителните данни за понижение на БВП на еврозонатав рамките на първата четвърт от 2013 г. Спадът на тримесечна база е от 0,1%, а на годишна - от 1,1%.

Подкрепи Economic.bg