Бъсеску: Нереалистично е да влезем в Еврозоната през 2015 г.

Президентът на Румъния призова за приемане на единната европейска валута "след три-четири години"

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Приемането на единната европейска валута е задължение, което трябва да поемем към ЕС. Планираният срок е януари 2015 г., но той е нереалистичен на този етап. Това заяви румънският президент Траян Бъсеску в реч за външната политика на страната пред парламента в Букурещ.

Според Бъсеску макар Румъния да отговаря на почти всички Маастрихтски критерии, тя "е длъжна да направи държавните компании рентабилни" и да приватизира част от тях. "Видях страни, които влязоха преди две-три години в Еврозоната, изпълнили всички Маастрихтски критерии, но след това тези държави навлязоха в рецесия. Това стана заради липсата на конкурентноспособност на икономиката им", отбеляза президентът. 

В отговор на идеите за засилване на конкурентноспособността на румънската икономика, лявоцентристкото правителство на страната се ангажира пред МВФ и ЕС да приватизира някои държавни компании, като отдел "Товарни превози" на железниците, и да пусне на борсата миноритарни пакети с акции на някои държавни компании, сред които авиокомпанията Tarom и газовата компания Transgaz. 

Президентът Бъсеску все пак призова за влизане в еврозоната "след три-четири години", за да бъде Румъния напълно интегрирана в европейското семейство.

Подкрепи Economic.bg