ЦИК още смята колко са гласували на референдума

Не е ясно и дали ядрената тема ще се върне за обсъждане в парламента

Снимка: БГНЕС

3632 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

24 часа след края на изборния ден, Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не може да обяви колко бюлетини са пуснати по време на националния референдум за развитието на ядрената енергетика.

Така основният въпрос - дали темата ще бъде внесена от ново обсъждане в парламента - остава без официален отговор. Както е известно, ако активността в допитването надхвърля 20%, депутатите ще трябва още веднъж да обсъдят изграждането на нова АЕЦ на територията на България.

Още снощи различните социологически агенции посочиха, че в референдума са взели участие малко над 20% от имащите право на глас. Според "Алфа Рисърч" точната цифра е 20.03%, а според "Галъп" -20.5%.

На сайта на ЦИК обаче все още липсват резултатите от обработените на 100% протоколи в шест избирателни района -  Благоевград, Варна, Кърджали, София област, Силистра и Хасково. Така няма данни и за окончателната избирателна активност от гласуването на 27 януари.

Последната изнесена от ЦИК информация за обобщения брой гласували е към 17 часа вчера, когато е измерена активност от 14,79 %.

Говорителите на ЦИК обясниха, че окончателните данни ще бъдат оповестени, след като бъде направено повторно преброяване, което да елиминира възможността от грешки.

Според неокончателните данни 60.55%, са гласували с "да" на въпроса - “Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", 38.02%, са гласували с "не". 1.43% са недействителните бюлетини.

Подкрепи Economic.bg