Царевец събра 8000 души от цял свят за спектаклите "Сцена на вековете"

Сред зрителите имаше организирани и индивидуални туристи от цяла Европа, Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия

Царевец събра 8000 души от цял свят за спектаклите

Снимка: Организатори

260 ~ 1 мин. четене

Публика от цял свят събра на крепостта Царевец във Велико Търново тазгодишното издание на Летния оперен фестивал "Сцена на вековете".

Сред зрителите, гледали опера и балет сред естествения декор на двореца на средновековните български царе, имаше организирани и индивидуални туристи от цяла Европа, Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия. Специално за събитието във Велико Търново се пристигнали групи от Испания, Франция и Италия.

Близо 8000 души посетиха двете балетни и четири оперни вечери от фестивала. В афиша на "Сцена на вековете" 2014 бяха представени оперите "Мадам Бътерфлай" и "Джани Скики" от Джакомо Пучини и "Селска чест" от Пиетро Маскани, и балетите "Жизел" от Адолф Адам и "Зорба гъркът" по музика на Микис Теодоракис.

Изпълняваните в една вечер от трупата на Софийската опера и балет едноактни опери "Селска чест" и "Джани Скики" на 9 и 10 август привлякоха и много деца и младежи от страната и чужбина.

Летен оперен фестивал "Сцена на вековете" се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" в партньорството със Софийската опера и балет. Културният форум е сред основните събития в кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Коментари: 0