Цената на зелената енергия пада

Суровината ще бъде по-евтина от 1 юли, обяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев

7914 ~ 1 мин. четене

Преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници, ще бъде намалена от 1 юли 2012 г., съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. В момента се правят анализи, но категорично ще се намалят цените на енергията най-вече от фотоволтаици, защото се намаляват и капиталовите разходи, обясни той, цитиран от Дартс нюз.

Шефът на регулатора не се ангажира с прогноза каква ще бъде цената на природния газ през третото тримесечие, защото в комисията очакват заявлението на "Булгаргаз". Срокът, до който газовата ни компания трябва да внесе заявлението си за цена от 1 юли, е до месец.

В понеделник от "Булгаргаз" съобщиха прогнозата си за цена на синьото гориво през третото тримесечие на годината. Според нея върху цената трябва да окаже влияния само курса на долара. Според газовия доставчик намалението от 11 процента, договорено с "Газпром", вече е залегнало в цената на природния газ от 1 април, защото при поискано от "Булгаргаз" увеличение от близо 26 на сто, цената бе повишена с близо 13 процента.

Подкрепи Economic.bg