Цената на земеделската земя ще върви нагоре

Интерес към покупката на земи с компенсаторни инструменти има и резултатите от последния търг ще го покажат, категоричен е Веселин Данев, ликвидатор на "Еларг Фонд за земеделска земя" АДСИЦ

4199 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Данев, "Еларг Фонд за земеделска земя" АДСИЦ повиши прогнозата за ликвидационен дял от 2.40 до 2.50 лв. за акция. На какво се дължи това ваше очакване?

Определянето на ликвидационния дял е комплексно и зависи от множество фактори. Разликата е 10 ст., даже и по-малко, спрямо последното публикувано съобщение на 9 май 2012 г. Това изменение не е нещо особено.

 

- По-високите ренти и по-скъпата земя имат ли нещо общо с по-високия ликвидационен дял, който очаквате?

Не, няма много общо. По-високите ренти се договарят за следващата стопанска година. Сегашната стопанска година завърши преди няколко дни – в края на септември. На тази база са и последните ни сметки.

 

- Кога очаквате да приключи ликвидацията и изплащането на дела на акционерите?

Има възможност ликвидацията вече да стартира, като смятаме, че сделката ще завърши март-април следващата година. Теоретично общото събрание може да реши всичко да приключи до април следващата година. Решението за окончателно прекратяване на дейността на дружеството е прерогатив на общото събрание.

 

- Имате наблюдения за пазара на земеделски земи. Какви са очакванията ви за движението на цената й?

Не мога да кажа точен процент или конкретна стойност на декар. Убеден съм обаче, че тенденцията ще е възходяща. Но как ще се движи цената на земята през следващата година не мога да кажа с абсолютна точност. Например, тази година имаше суша, но цената пак е добра. От година на година стойността й се подобрява.

 

- Окрупняването на парцелите може ли да доведе до по-голямо поскъпване на земята?

За да се окрупнят парцелите трябва да има сериозна намеса на държавата. Сбъркан е целия модел на приватизация на земята. Не съм видял нито едно правителство досега да се е заело с този проблем. Невъзможно е и в оставащата година от мандата на този кабинет да се случи нещо в тази насока, защото времето е малко. Всяка подобна инициатива трябва да се обсъди, да се видят аргументите, различните гледни точки, а това отнема време. Без намесата на държавата няма как да се стигне до окрупняване, а от там и до по-бързо повишаване на цената.

 

- Означава ли това, че според вас земята е подценен актив?

Казах и преди малко – тенденцията е възходяща и цената на земята ще върви нагоре. Няма две мнение по този въпрос. Перспектива има, но не мога да кажа със сигурност колко ще струва земята след месец или година. Може да е с 50% нагоре, а може да е с 50% надолу.

 

- Очаквате ли да има интерес към търга за земеделски земи срещу компенсаторни инструменти?

Интерес към търга ще има и съм убеден, че резултатите ще го покажат. Лошото е, че структурите на Министерство на земеделието нямат достатъчно административен капацитет да провеждат повече такива търгове. Не могат да се занимават с ренти, с плащания, с отчисления и в същото време да организират и търгове.

Подкрепи Economic.bg