Цената на златото падна до 2-седмично дъно

Благородният метал губи от стойността си заради оптимистичните очаквания в Китай

3605 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на златото падна до най-ниското си ниво за последните две седмици, след като се появиха спекулации, че Китай може и да няма нужда от допълнителни стимули за икономиката. причина за този оптимизъм са данните за експорта през септември.

На годишна база износът на Китай се е увеличил с 9.9% през миналия месец, показват данните на държавната статистика. Резултатът изненада анализаторите, според които увеличението трябваше да бъде около 5.5%.

"Резултатът може да означава, че шансът за допълнителни икономически стимули намалява", коментира Александра Найт, анализатор в National Australia Bank. "През изминалите няколко седмици златото печели от спекулациите за евентуални стимули", добавя тя.

през третото тримесечие на 2012 г. златото поскъпна с 11%, което е най-големият тримесечен скок от 2010 г. насам. Благородният метал реагира веднага на новините, че централните банки в САЩ, Европа и Азия подготвят нови програми за количествени улеснения или увеличават вече съществуващите.

От декември 2008 г., когато Федералният резерв на САЩ (Фед) започна първата си програма до средата на 2011 г. златото поскъпна със 70%. За този период централната банка на САЩ наля в икономиката 2.3 трлн. долара. Новата програма е неограничена и предвижда всеки месец да се купуват ипотечни облигации на стойност 40 млрд. долара.

На днешната борсова сесия в Лондон златото се търгува с понижение от 0.65% до 1 748.3 долара за тройунция. Среброто също поевтинява с 1.4% до 33.05 долара за тройунция.

Подкрепи Economic.bg