Цените на хранителните продукти остават стабилни

Стойността на захарта, олиото, брашното, яйцата, агнешкото месо и пилешкото месо са останали стабилни през изминалата седмица

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цените на основните хранителни продукти (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) са останали стабилни през изминалата седмица. Това показва седмичният анализ на цените на дребно, правен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Стойностите са за периода 3-10 юли 2013 г. и се базират на данни от големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Захар

2,15 лв./кг е цената на дребно на бялата кристална захар към 10 юли. В малките магазини тя се търгува средно с 10 ст. по-скъпо, отколкото в хипермаркетите - цените са съответно 2,20 и 2,10 лева.

Най-ниската средна търговска стойност за периода е 1,92 лв./кг и е измерена в ГТВ в София, където продуктът е поевтинял с 8,1% (17 ст.) през последната седмица. В малките магазини в столицата захарта се търгува на 2,18 лв./кг, което също е по-ниско от средното ниво.

Най-скъпа захарта е в ДТО в региона на Смолян - 2,35 лева. Най-голям марж между двете цени е регистриран в Разград и София - от 26 стотинки.

Олио

В периода 3-10 юли рафинираното слънчогледово олио се продава в търговската мрежа средно за 3 лв./л. Цената му в ГТВ е 2,91 лева, а тази в ДТО - 3,08 лева. На регионално ниво най-голямата разлика е между двете цени в Монтана - от 31 ст./л.

Най-евтино е олиото в големите магазини в Шумен (2,64 лв./л), а най-скъпо - в малките в Смолян (3,74 лв./л).

Брашно

Средната за страната цена на брашното тип 500 е 1,12 лв./кг. Продуктът струва средно 1,09 лева в търговските вериги и 1,15 лева - в другите обекти. В Пловдив маржът достига до 18 ст./кг.

Продуктът се продава в отделните области на цени, вариращи от 1 лев (във Видин) до 1,23 лева (Бургас и Силистра).

Яйца

23 ст./бр. е средната цена на яйцата размер M, които се търгуват на 25 ст. в ГТВ и на 20 ст. в ДТО. Тези размер L струват средно 26 ст./бр. (28 стотинки в хипермаркетите и 23 стотинки в другите обекти). Яйцата са един от малкото продукти, които могат да се намерят на по-ниска цена в малките магазини, отколкото в големите.

Търговските стойности на продукта M варират от 16 ст./бр. (ДТО в Русе) до 28 лв./бр. (ГТВ в Ловеч, Габрово, Велико Търново и Плевен). Яйцата L са най-евтини в малките магазини в Разград и Русе (18 ст.), а най-скъпи - в големите в 7 области (32 ст. е цената им в Бургас, Габрово, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Ловеч и Плевен).

Агнешко месо

В търговската мрежа се предлагат основно три разфасовки на агнешкото месо - цяло агне, бут и плешка.

Цяло агне може да се намери в ГТВ в 6 региона и в ДТО в 8. Средната му за страната стойност е 13,14 лв./кг. Най-евтино е месото в малките магазини в Бургас (11 лева), а най-скъпо - в тези във Велико Търново (14,20 лева).

Средната цена на агнешкия бут в големите вериги е средно със 78 ст. по-висока, отколкото в малките търговски обекти. Средно за страната разфасовката се търгува за 13,75 лв./кг към 10 юли. Предлага се в ГТВ в 8 и в ДТО в 11 области. И най-ниската, и най-високата му цена са тези в Бургас - съответно 11,20 лв. в малките магазини и 15,99 лв. във веригите.

На пазара на дребно най-разпространена от трите е агнешката плешка. Тя може да се намери в хипермаркетите в 11 и в магазинчетата в 13 области. Средната й за периода търговска стойност е 12,93 лв./кг, като тя е леко по-ниска в мрежата на ДТО. Както и останалите две разфасовки обаче, в ценово изражение плешката търпи отчетливи регионални вариации - от 9,99 лева в хипермаркетите в Кюстендил до 14,99 лева в тези в Бургас.

Пилешко месо

Охладеното пиле традиционно е значително по-скъпо от замразеното - търговките им стойности са съответно 5,33 лв./кг и 5,11 лв./кг. Цените и на двете са по-високи в малките търговски обекти, като любопитното е, че стойността на замразеното месо в ГТВ е равна на тази на прясното в ДТО.

Най-евтино е замразеното пиле в големите вериги в област Шумен - 4,50 лева. Най-скъпо то се продава в другите търговски обекти в Ловеч - на 5,68 лева.

Цените на прясното или охладено месо по региони са в диапазона 4,70 лв. (ГТВ в София) и 6,13 лв. (ДТО в Ловеч).

Коментари: 0