Цените при производителите отново падат

Големият спад е при металните руди - с 20.7% на годишна база

104 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цените през октомври, на които българските производители пласират своята продукция на вътрешния пазар, са паднали средно с 3.9% спрямо същия месец на миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Най-голяма част от поевтиняването идва от сектор "Добивна промишленост", в който цените на производителите са намалели с 10.3% на годишна база.

Статистиката показва, че през последните седем месеца цените при производителите падат постоянно спрямо миналата година. Когато направим сравнение месец спрямо месец се вижда, че производствената дефлацията се задържа почти през всички месеци на тази година.

Заради подготовката за зимата голяма част от домакинствата се запасяват с въглища, което вдига потреблението, а от там и цените на въглищата. Така в крайна сметка цените през октомври са се увеличили с 0.8% спрямо предходния месец и с 8.7% спрямо миналата година. Ръст от 0.1% на месечна база има при цените на неметалните руди, а годишното повишение е 1.1%. Големият спад в цените, както и през предходните няколко месеца, е при металните руди - 20.7% на годишна база.

При преработващата промишленост има годишен спад от 3.1% и 0.2% на месечна база. Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо октомври 2012 г. се наблюдава при производството на основни метали - със 7.3%, при производството на хранителни продукти - с 3.7%, и при производството на химични продукти - с 2.8%. Увеличение на цените е отчетено при обработката на кожи, производството на изделия  от обработени кожи без косъм - с 8.1%, при ремонта и  инсталирането на машини и оборудване - с 5.0%, и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 3.4%.

Падат и цените в сектор "Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ" - с 4.9% на годишна база и 0.1% за месец.


Подкрепи Economic.bg