ЧЕЗ и БЕХ ще удължават живота на ТЕЦ „Варна”

Двете компании подписаха меморандум за сътрудничество в търсенето на технико-икономическо решение за удължаване на живота на ТЕЦ-а

ЧЕЗ и БЕХ ще удължават живота на ТЕЦ „Варна”
100 ~ 1 мин. четене
Ръководствата на ЧЕЗ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) подписаха меморандум за сътрудничество в търсенето на технико-икономическо решение за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна". Това съобщиха от ЧЕЗ.
 
Сформирана е и работна група, която ще работи до 31 октомври тази година.  Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал увери, че полагат всички усилия за намирането на работещ вариант за продължаване на работата на ТЕЦ-а. 
 
С три от своите 210-мегаватови блока ТЕЦ „Варна" осигурявал 60% от студения резерв в националната енергийна система. Освен това цената й за разполагаемост е била най-ниската в страната.
 
Правилата обаче били променени през 2013 г. и вече липсва сигурност за предоставяните количества студен резерв, а следователно и възможности за дългосрочно планиране, уточняват от ЧЕЗ.  Те признават, че в резултат на всичко това само за финансовата 2013 г. дружеството приключва със загуба в размер на 67,6 млн. лева.
Коментари: 0