ЧЕЗ изолира 6 стълба от опасен далекопровод

Това е трета акция за опазване на популацията на лешояди

3623 ~ 2 мин. четене

Служители на ЧЕЗ са изолирали 6 електрически стълба в района на село Долно Озирово, община Вършец, област Монтана. Съоръженията са част от опасен далекопровод, който е собственост на "ЧЕЗ Разпределение България" АД - дружеството, което захранва с ток абонатите в цяла Западна България.

"Вземаме незабавни мерки при всеки подаден сигнал за съоръжения на компанията, застрашаващи живота на животните. Опазването на околната среда е важна част от нашата политика на корпоративна социална отговорност. Целта ни е да осигурим качествено захранване за нашите клиенти и същевременно да предпазим животинския свят и природата", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

От началото на годината това е трета акция за опазване на популацията на лешояди. През април служители на ЧЕЗ изолираха 14 електрически стълба в района на с. Долно Озирово. Край селото се намира волиерата за внесени от Испания и Франция лешояди. Те са доставени по международен проект, изпълняван от "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна и дружеството за защита на хищните птици в партньорство с природен парк "Врачански Балкан". Целта на проекта е чрез периодичното освобождаване на птици в природата да бъде възстановен белоглавият  лешояд като гнездящ вид в Стара планина.

В началото на февруари служители на дружеството обезопасиха електрически стълбове в района на община Симитли, намиращи се в близост до площадка за изкуствено подхранване на белоглави лешояди. Акцията бе проведена след сигнал от Фонда за дивата флора и фауна за намерен мъртъв лешояд в землището на село Ракитна.

ЧЕЗ обезопасява и щъркелови гнезда. В началото на годината служители на ЧЕЗ монтираха 54 нови метални платформи за защита на щъркелови гнезда в Западна България. С цел да намали авариите и да запази живота на щъркелите през последните години  дружеството е монтирало 60 платформи и 18 защитни покрития за проводници. Други над 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и ЧЕЗ е в постоянна готовност да предприеме мерки.

Подкрепи Economic.bg