ЧЕЗ започва тестове на обновените подстанции "Средец" и "Хиподрума"

Инвестицията е 8 млн. лв.

Компанията "ЧЕЗ Разпределение България" АД започва 72-часови тестове на обновените подстанции "Средец" и "Хиподрума". Това става, след като модернизираните подстанции бяха успешно свързани с новия 110-киловолтов кабел "Гешов". Новото трасе е с дължина около 3 километра. Това е финалната фаза от най-значимия проект в електроенергийната инфраструктура на столицата за последните 30 години. Той ще осигури трети източник на електрозахранване за два от диагоналите на столичната инфраструктура.

"Щастлив съм, че успяхме да завършим в срок един толкова сложен и мащабен проект, с който започваме изграждането на качествено нова електроенергийна инфраструктура на София. Искам да благодаря на всички колеги, които участваха в неговата реализация за неуморния и всеотдаен труд и за отличните резултати. Благодаря и на Столична община, която ни съдейства да работим в централните градски части, без да нарушаваме уюта и спокойствието на гражданите", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Проектът е на стойност 8 млн. лв. и е част от дългосрочната стратегия на ЧЕЗ за модернизация на критичната електроенергийна инфраструктура на София. През 2012 г. дружеството започна изпълнение на амбициозна програма със съдействието на Столична община. ЧЕЗ вече инвестира над 7 млн. лева в реновиране на кабел "Левски", осигуряващ електрозахранването на идеалния център на столицата.

Голяма част от енергийните съоръжения в София са проектирани и въвеждани в експлоатация през 70-те и 80-те години на миналия век при експлоатационен срок средно 30 години и са морално и физически остарели. За тяхното обновяване и модернизация е необходимо да бъдат инвестирани 130 млн. лв. в продължение на 10 години.

Коментари: 0