Чакат 7% ръст на поклонническия туризъм у нас

Туристическа атракция №1 е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души

Туристическият бранш очаква запазване на общия брой на израелските туристи в България на равнището на 2011 г., което означава около 135 000 посещения през тази година. Близо 8% от тези туристи идват у нас и за поклоннически туризъм, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от бТВ.

Голяма част от израелските граждани, които идват на почивка у нас на морето, правят и така наречените обиколни програми или се включват в допълнителни екскурзии до София и до Рилския манастир.

Тази година се очаква ръст от около 7% на поклонническите туристически пътувания в България, каза Драганов. Стойностите биха били дори по-големи, ако не беше намалението с около 14% на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава избори, допълни той.

В последните години се отчита непрекъснат ръст от 7 - 10% на поклонническия туризъм. Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато страната става член на ЕС. Тогава пътуванията с тази цел са нараснали с около 40 процента при засилен интерес на туристи от Испания, Португалия, Франция и Италия, отбеляза Драганов.

Туристическа атракция номер 1 по отношение на поклонническия туризъм е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души. Освен от страна на български граждани, манастирът е любимо място за посещение на чужденци - главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.

Като нововъзникнала туристическа атракция е черквата "Кирил и Методий" в Созопол, която само за миналия сезон е била посетена от 240 000 души.

Манастирите на страната ни целогодишно са посетени от хора от всички възрасти от над 160 националности. По основните български празници, свързани с християнството, има значителен брой чуждестранни туристи, които празнуват заедно с българите, отбеляза Драганов.

1,8 на сто от общия брой на посетителите в страната са хора, дошли в страната ни за поклоннически туризъм. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения плащат около 70 процента повече от останалите туристи.

Предпоставка за развитието на поклонническия туризъм са добрите контакти между религиозните общности, отбеляза Драганов.

Коментари: 0